KANNUS Maa- ja metsätila 3,9 ha

Kannuksen Eskolassa Leppilammella kolmipalstainen maa- ja metsätila Mäkitalo 2:64 rakennuksineen pinta-alaltaan kiinteistörekisterin mukaan 3,937 ha. Tilalla on osuuksia yhteiseen vesialueeseen 876:1 (Leppilampi) sekä somero- ja savimaihin 878:10. Kannuksen kaupungin palvelut ovat noin 14 kilometrin ja Eskolan kylän palvelut noin 2 km:n päässä.

Isoin palsta on metsätila Leppilammentien varressa noin 2,4 ha. Puusto on varttunutta kasvatusmetsää ja uudistuskypsää mänty-kuusi sekametsää. Sähkölinja halkaisee palstan tiensuuntaisesti. Metsäarvion mukaan puustoa on 400 m3 hakkuuarvoltaan 15388 € ja erillisenä käypä metsätalousarvo tälle palstalle on 11.000 €.   Metsäarvio tästä linkistä.

Leppilammen rantaan rajoittuva noin 1,1 ha palsta on pääosin perinnepeltoa, mitä kyläyhdistys on vuokrannut ja hoitanut. Eskolan kyläyhdistyksellä on perinnemaisema- ja kosteikonhoitosopimukset ELY-keskuksen kanssa Leppilammen ympäristön hoidosta. Ylärinteessä palstan reunalla on jonkin verran polttopuuarvoista puustoa. Käypä arvon erillisenä 5000 €.

Rakennukset ovat kolmannella 0,4 ha:n palstalla noin 2000 m2 rakennuspaikalla, minkä takana on 0,2 ha pihametsäkuvio varttunutta kasvatusmetsää.  Päärakennus on 1800-luvun alkupuolen pohjalaismallinen hirsitalo. Kattomuoto on harjakatto ja peitteenä on tiili. 
Talo on peruskorjattu vuonna 1934 lautavuoriseksi. Kivijalka on porakiveä ja rakennusala on 7*14 m eli noin 98 m2. Kiinteistöveroperusteena on 94 m2. Talon ulkoasu ja ryhti on kuvan mukainen ja ikäisekseen kohtuullisen hyvä.  Muina rakennuksina on peltikattoinen ulkopuolelta siistiksi maalattu saunarakennus, minne tulee sähkö ja vesi, sekä peltikattoinen varastorakennus, minkä ulkoseinällä on sähkömittari. 

Sisältä talo on vuosikymmenien takaisessa kunnossa ja vaatii ison peruskorjauksen. Hirret sinällään ovat näkyviltä osiltaan  hyväkuntoiset ja kooltaan kunnon ison puun hirttä. Tilalla on vesijohtoliittymä ja sähköliittymä, mitkä siirtyvät ostajalle. Viemäröinti on sakokaivoin ja ilmanvaihto painovoimainen.  Keskellä taloa on tupakeittiö ja toisessa päädyssä kaksi peräkamaria ja toisessa päädyssä eteinen ja kolmas päätykamari.  Lattiat on lankkulattioita ja peräkamarit on tapetoitu.  Lämmitys on uunilämmitys ja sitä varten on pönttöuunit ja hella. Lisälämpö sähköpattereilla. Vintti on avointa varastotilaa. Tuvan alla on kellari. Sieltä tullut kosteus on pehmentänyt tuvan keskilattian lankut vaihtokuntoon. Uudet lankut ovat odottaneet remonttia muutamia vuosia ulkovarastossa.

Maatilaa on asuttu 1970-luvulle asti. Sen jälkeen paikka on ollut vapaa-ajanviettokohteena 2000-luvun alkuun asti. 20 vuotta sitten sisällä tapahtunut kytöpalo turmeli tuvan tapetit ja ne on poistettu hirrelle. Remontti on kuitenkin jäänyt kesken ja kohde myydään isona peruskunnostuskohteena. Talon on museoviraston suojelukohde, joten avustusta voi olla saatavissa luvanmukaista peruskorjausta varten.
Rakennuksen käypä arvo 0,4 ha palstan kanssa on 44.000 € ja se perustuu kohteen ominaisuuksien lisäksi Metsämarkkinointi Oy:n vastaavien kohteiden toteutuneisiin hintahavaintoihin, mitkä ovat olleet peruskorjaamattomille hirsitaloille 20.000-60.000 €. Peruskorjattuina yli 100.000 € ja yksi täydellisesti peruskorjattu 2,5 ha maatilan hirsitalo nousi hintaan 218.000 €.  

Hintapyyntö kokonaisuudelle on 59.000 €. Myydään siis joko koko tila tai palstoittain erikseen riippuen saatavista ostotarjouksista.

Tee ostotarjous