Hirsitalo Kaustisella, Kivisillantie 114, 103 m2

 Kaustisella Känsälässä 1,20 ha maatila vanhoine rakennuksineen osoitteessa Kivisillantie 114, 69600 Kaustinen, tila rajoittuu Perhonjokeen. Vuonna 2006 voimaan tulleen yleiskaavan mukaan tilan alue kuuluu jokirantaan asti A-alueelle eli asuinpientalojen ja maatilojen aluetta, missä rakennettujen alueiden väliset alueet suositellaan pitämään rakentamisesta vapaana. Kun tilalla on jo talo, ulkorakennus ja sauna, niin maatilan lisärakentaminen sinällään on mahdollista. Tilalla ei ole osuuksia yhteisiin alueisiin. Kaustisen keskustan kauppa- ja pankkipalvelut ovat noin 4,5 km, Puumalan ala-aste 0,85 km, Nikulan ravikeskus noin 4 km  ja Kokkolan palvelut noin 42 km:n päässä. Vanha hirsitalo on rakennettu vuonna 1902 ja siirretty Känsälänkankaalta vuonna 1937 nykyiselle paikalleen. Talon on ulkomitoiltaan 7,1*16,1 m eli 114 m2 ja sisältää kaksi 11 m2 päätykamaria, keskellä taloa tupakeittiön 43 m2 ja toisessa päässä päätyhuoneen 19 m2, porstuan 8 m2 ja eteisen 11 m2 eli asuinpinta-alaa yhteensä 103 m2 oheisten kuvien mukaisesti. Yläkerta on pääosin rakentamatonta ja viimeistelemätöntä vinttitilaa.

Talo on pintamateriaaleiltaan lautavuorinen hirsitalo, kattomuoto on harjakatto ja peitteenä konesaumapelti. Sisätiloissa on lankkulattiat, lautakatto, ja seinissä tapetti oheisten kuvien mukaisesti. Talossa on vielä kakluunit, takka ja hella sekä lisälämpö sähköpattereilla. Lämmitys ei ole ollut päällä moneen vuoteen. Viemäröinti on sakokaivoilla. Maakellari on tuvan alla. Tuvan lattia pitää uusia kokonaan, sillä lankkujen päälle on laitettu lastulevy ja muovimatta ja lattia on alkanut antaa periksi.

Talon on asuintarkoitukseen ison peruskorjauksen tarpeessa ja ollut viimevuodet vapaa-ajan käytössä. Tilalla on sähkö- ja vesiliittymät. Ilmavaihto on painovoimainen ja talossa on aito vanhan hirsitalon tuoksu.

Ulkorakennus on  lautavuorinen, harjapeltikattoinen, betonilaattapohjainen varastorakennus 84 m2 ja sauna höylähirsisauna n 17 m2. Tila rajoittuu Perhonjokeen. Joen ja talon välissä on peltoa, mikä on kesän 2020 vuokrattuna viljelijälle.

Yleiskaavassa talo on kirjattu s/29 merkinnällä eli “kulttuurihistoriallisesti, rakennustaiteellisesti ja/tai maisemakuvan kannalta arvokas rakennus, jonka säilyttäminen on suositeltavaa. Rakennusta korjattaessa ja muutettaessa tulee lähtökohtana olla rakennuksen arvokkaan luonteen säilyttäminen. Purkaminen kokonaan vaatii rakennusviranomaisen purkamisluvan ja museoviranomaisen lausunnon. Näyttö ja mahdollisuus tutustua kohteeseen tilauksesta. Katso myös kohde etuovessa Ostaja maksaa kaupanvahvistuksen maanmittauslaitoksen kulloisenkin hinnaston mukaan ( 120 €)  4 %:n varainsiirtoveron,  ja  lainhuudon haun kulut.

 

Tee ostotarjous kohteesta