fbpx

Helmikuu metsäveroilmoitusten täyttöaikaa

Metsänomistajien Kokkolan palvelutoimistolla Pitkänsillankatu 20 c on kiireistä aikaa metsäveroilmoitusten kanssa. Moni metsänomistaja hyödyntää jäsenetuna vuodesta toiseen Keski-Pohjanmaan Metsänomistajien Liiton veroilmoitusten täyttöpalvelua. 2019 verovuodelle ei tullut isoja muutoksia aiempiin vuosiin.

Veroilmoituksia urakalla täytettäessä on todettu, että metsäveroilmoitus kannattaa täyttää ja verotusta suunnitella vuotta pidemmällä aikavälillä, vaikka tuloja ei joka vuonna olisikaan. Ja isot metsätulot kannattaa jakaa kahdelle vuodelle, jotta 30/34 % veroporras ei pääsisi progressiivisesti vaikuttamaan.

Vähennyskelpoisia kuluja ja matkakuluja metsäpalstoille on yleensä joka vuosi, mutta tuloja harvemmin. Vuonna 2017 uutena metsäverotukseen tullut 5 %:n yrittäjävähennys toi oivan lisän tarkan euron metsästäjille. Suhteellisen vähän tiedostettu verosuunnittelu lähtee sitä, että yrittäjävähennyksen laskentapohja maksimoidaan vähennyksiä tulottomalle vuodelle siirtämällä. Viiden prosentin vähennys saadaan mahdollisimman suureksi, kun sellaiset vähennykset, joita ei ole sidottu tulojen määrään, kohdistetaan niille vuosille, jolloin puuta ei ole myyty. Tällöinkin on toki huomioitava, että 34 %:n verotettavaa eli yli 30.000 €:n verotettavaa pääomatuloa ei saisi tulla.

Maaseuduntulevaisuuden sisällään hyvät vero-ohjeetkin aliavioivat yrittäjävähennyksen toteamalla että ”Metsänomistajan ei tarvitse huomioida yrittäjävähennystä veroilmoituksessa mitenkään. Metsäveroilmoituksia paljon täyttäneenä olemme Metsänomistajien Liitossa aivan eri mieltä. Vero-optimointi yli verovuoden kannattaa aina huomioida kokonaisveroasteen alentamiseksi.

Lue Veronmaksajien sivuilta lisätietoja

Keski-Pohjanmaan Veronmaksajien veroilta pidetään 2.3 klo 18 Yritystalo Evaldin alakerran koulutustiloissa. Tervetuloa!