Tulostaa skriptit sivun head-osioon, jos yllä olevat evästeasetukset ovat käytössä ja käyttäjä on antanut suostumuksensa. eg:-

Kälviä 1800-luvun hirsitalo

Kokkolassa Kälviän Saaralassa vanha hirsitalo

Hirsitalo Kälviä, Passojantie 451 osoitteen kohdalta etelään päin lähtevän Saaralantien päässä (osoite Saaralantie 28, 68300 Kälviä) erillinen määräalapalsta 6241 m2 Vähäjoen rannalla tilasta Saarala 272-418-9-30 ja sillä vanha kuvan mukainen 1800-luvun kahden asunnon hirsitalo. Palstalla on myös sauna, kaksi aittaa ja lato sekä puucee.   Matkaa Kokkolan keskustaan on noin 27 km ja Kälviän keskustaan noin 7 km. 

Hirsitalo on kaksipalstaisen tilan pienemmällä määräalana myytävällä 0,6 ha:n palstalla 9:30/1. Isompi palsta  9:30/2 myydään kantatilana,  jolla on jäljellä noin 11 ha metsämaata. Pelto on myyty 2,7 ha määräalana samoin Hirsimetsäosuudet. Metsässä on tuoreen metsäarvion mukaan aines puustoa noin 2100 m3 plus energiapuut päälle ja käypä metsäarvo on 79100 €.  

 Kiinteistörekisteriote Saarala 9:30     Metsäarvio Saarala

Talo on alkujaan ollut kahden perheen asuintalo ulkomitoin leveys 7,50m ja pituus 15,40 m2 eli rakennusala yhteensä 130 m2. Asuinpinta-alaa on sisämitoin yläkerran kahden makuuhuoneen kanssa noin 135 m2. Molemmissa päissä on ollut tupakeittiöt ja yläkerrassa päädyissä makuuhuoneet ja lämmitys puilla. Hirsitalon tärkein remontti on tehty eli vesikatto peltikattona on laitettu 1990-luvun alussa. Samalla on uusittu sähköt, “kengitetty” alimpia hirsiä, laitettu vuorilautoja ja peruskorjattu ikkunat ja rakennettu rossipohjaiset eristetyt sisälattiat lankkulattioiksi. Muovia ei ole käytetty. Lämmitys on puilla takan, hellan ja leivinuunilämmityksen kautta. Yläkerran kahdessa huoneessa on toisessa toimiva kamiina ja toisessa vanha “Porimatti”.  Kunnallista vesijohto-  ja viemäriliittymää ei ole eikä sisä wc:tä. Ulkona on “huussi”. Molemmista päistä on omat portaat yläkerran makuuhuoneisiin. Tienpuoleinen huoneisto ja laitettu keittiö on hyvässä vapaa-ajan käytön mahdollistavassa kunnossa, ja sen pään hormi on uusittu 1990-alun remontissa kokonaan. Joen puolen huoneisto on vaatimattomampi. 

Pihalla on kaivo, josta käyttövesi kannettu ämpärillä keittiöön, mistä tiskivesi menee talon takana olevaan kaivoon ja imeytyy sen jälkeen maahan. Talossa on keskellä eteinen ja takapihan puolella makuuhuone ja molemmissa päissä isot tupakeittiöt.  Joen puoleisesta päädystä menee ovi kellariin. Kellari on myös tienpuolessa päädyssä. Kivijalka on korkea ja kiveä kuvan mukaisesti.   Talo on hyvä aihio laitettavaksi peruskorjauksella komeaksi asuttavaksi hirsitaloksi tai vapaa-ajankohteeksi. Taloa ei ole sisältä vedellä eikä liiallisella remontoimisella pilattu.  

Kiinteistöverotusperusteena on talon valmistumisvuosi 1890 kokonaisala 150 m2 ja kiinteistövero on 253 €/v talon verotusarvolla 18816,75 €.  Sähköstä on mennyt viimevuodet vain liittymän perusmaksut kun kulutusta ei ole ollut. 

Määräala rakennuksineen myydään tarjouskaupalla. Myyjän hintapyyntö on reilusti yli 30.000 €.    

Vastaavien haja-asutusalueen hirsitalojen hinta on ollut viimevuosina peruskorjaamattomana 20.000-60.000 € ja peruskorjattuna 100.000 – 260.000 € riippuen paikasta, peruskorjauksen määrän tarpeesta ja laittamisen tasosta.   

Tee tarjous Kälviä Saaralantien hirsitalosta alla olevalla lomakkeella.

Tulostaa skriptit sivulle ennen body-tunnisteen päättymistä, jos yllä olevat evästeasetukset ovat käytössä ja käyttäjä on antanut suostumuksensa. eg:-